Kinezi ipak ne preuzimaju švedski „Saab”

Bez autora
Oct 10 2011

Kineska kompanija „Džili automobili”, čija je matična firma vlasnik „Volvo automobila”, odbacila je izveštaj švedskog lista da je zainteresovana za preuzimanje „Saaba”. Restrukturisanje „Saaba” obavljeno pod sudskom zaštitom od kreditora dok se čekalo na dugoročnu investiciju kineskih kompanija „Džeđijang jangmen Lotus automobili” i „Panda automobili”.Međutim, kredit za premošćavanje u iznosu od 70 miliona evra koji je trebalo da garantuje „Džeđijang” još nije stigao. Ta kompanija sada možda želi da izađe iz sporazuma o upumpavanju novca u „Saab”.

Kinezi ipak ne preuzimaju švedski „Saab”Kineska kompanija „Džili automobili”, čija je matična firma vlasnik „Volvo automobila”, odbacila je izveštaj švedskog lista da je zainteresovana za preuzimanje „Saaba”.

Restrukturisanje „Saaba” obavljeno pod sudskom zaštitom od kreditora dok se čekalo na dugoročnu investiciju kineskih kompanija „Džeđijang jangmen Lotus automobili” i „Panda automobili”, prenela je agencija Blumberg. Međutim, kredit za premošćavanje u iznosu od 70 miliona evra koji je trebalo da garantuje „Džeđijang” još nije stigao. Ta kompanija, kako piše „Dagens niheter” sada možda želi da izađe iz sporazuma o upumpavanju novca u „Saab”.

Ali, „Džili” je zainteresovan za čitavo preduzeće, za proizvodnju i razvoj, piše list pozivajući se na izvor iz kompanije.

Matična kompanija „Džili automobila”, grupa „Džeđijang džili holding”, koja je kupila „Volvo” 2010. godine, obratila se administratoru koga je odredio sud povodom tog dogovora, navodi taj izvor.

Komentarišući izveštaj, izvršni direktor „Džili automobila” Lorens Ange je kazao: „Prema mojim saznanjima, nismo imali taj plan.”

Analitičar Jan Flečer smatra da udruživanje dve firme nema „nikakvog osnova.” „Volvo” i „Saab” se godinama bore za isti prostor i „Volvo” će pozdraviti odlazak „Volvoa”, dodao je Flečer.

On je kazao da „Džiliju” nisu potrebni ekstra kapaciteti u Švedskoj i može lako da radio bez „Sabove” tehnologije.

Predstavnik „Saaba” Erik Girs kazao je da je „nekoliko kompanija pokazalo interesovanje za tu kompaniju, ali da ´Saab´ ima načelan sporazum sa kompanijama ´Pangda´ i ´Jangmen´. ´Saab´ očekuje da kineske vlasti odobre predloženo partnerstvo sa tim firmama 14. oktobra”, dodao je Girs.

Posrnuli „Saab” je išao iz jedne krize u drugu ove godine i obustavio rad u aprilu, pošto nije bio u stanju da plati snabdevače delovima kojima duguje više od 150 miliina evra. Kompanije je u avgustu zatražila sudsku zaštitu od kreditora, kada više nije mogla da izmiruje ni plate zaposlenih.

Grupa „Švedski automobili”, ponata kao „Spajker”, kupila je „Saab” od američkog „Dženeral motorsa” (GM) početkom 2010, upravo kada je kompanija izašla iz drugog perioda sudske zaštite od kreditora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik